Přejít k hlavnímu obsahu

Jak elegantně a jednoduše snížit výskyt KV onemocnění v celé populaci?

U starších dospělých s normálním krevním tlakem (TK) vedla substituce běžné kuchyňské soli náhražkou obohacenou draslíkem ke snížení výskytu hypertenze, aniž by došlo k nárůstu počtu epizod hypotenze. Vyplývá to z recentní práce, kterou publikovali publikovali Xianghui Zhang a Yangfeng Wu se spolupracovníky v Journal of the American College of Cardiology (J Am Coll Cardiol 2024; 83: 711–722) a jež naznačuje možnost celopopulační strategie pro prevenci a kontrolu kardiovaskulárních onemocnění včetně hypertenze. Co z toho plyne pro klinickou praxi a jaké rady pro snížení příjmu sodíku dát pacientům?

Ilustrační obrázek
Zdroj: Shutterstock

Podle Světové zdravotnické organizace je hypertenze hlavním rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění a mortality. Postihuje celosvětově více než 1,4 miliardy dospělých a má za následek 10,8 milionu úmrtí ročně. Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit riziko hypertenze, je snížit příjem sodíku. „Dospělí se často dostávají do pasti konzumace nadměrného množství soli prostřednictvím snadno dostupných a cenově přijatelných zpracovaných potravin,“ uvedl prof. Yangfeng Wu, PhD, z Peking University Clinical Research Institute v Číně, hlavní autor post hoc analýzy, jež se dívá na náhražky soli jako na lepší řešení pro kontrolu a udržení zdravého krevního tlaku ve srovnání se snižováním konzumace soli samotné.

Výzkumníci analyzovali data více než 600 jedinců ve věku 55 let nebo starších, kteří měli TK nižší než 140/90 mm Hg, neužívali žádná antihypertenziva a účastnili se multicentrické randomizované studie DECIDE-Salt, probíhající v čínských zařízeních péče o seniory a sledující dopad strategií snižování sodíku na TK. Zhruba tři čtvrtiny souboru sledovaného v této post hoc analýze tvořili muži, průměrný věk činil 71 let a průměrná hodnota TK 122/74 mm Hg, přičemž 298 dospělých po dobu dvou let konzumovalo běžnou kuchyňskou sůl a 313 náhražku soli obsahující 62,5 % NaCl, 25 % KCl a 12,5 % dochucovadel.

Překvapivý pokles rizika hypertenze

Ukázalo se, že po dvou letech byla incidence hypertenze 11,7 versus 24,3 na 100 osoboroků ve prospěch skupiny užívající náhražku soli, což znamenalo pokles rizika o 40 % (adjustované HR 0,6; p = 0,02). Výskyt epizod hypotenze se však mezi oběma skupinami nijak významně nelišil (9 vs 9,7 na 100 osoboroků; p = 0,76). Z výsledků dále vyplynulo, že průměrný systolický a diastolický TK se u jedinců užívajících substituci soli oproti výchozí hodnotě nezměnil (–0,3/0,2 mm Hg), zatímco u jedinců konzumujících běžnou sůl se zvýšil o 7/2,1 mm Hg. V konečném důsledku tedy došlo ve skupině s náhražkou soli v porovnání s druhou skupinou k poklesu TK o 8/2 mm Hg.

Naše data jsou průlomová s ohledem na to, jak udržovat krevní tlak v normě, a nabízejí způsob, jak chránit své zdraví a minimalizovat potenciální kardiovaskulární rizika – a přitom si užívat výhody přidání lahodné chuti do oblíbených jídel,“ konstatoval Y. Wu a dodal, že díky pozitivnímu účinku na snížení krevního tlaku, prokázanému v předchozích studiích, se náhražka soli obohacená o draslík jeví jako prospěšná pro všechny lidi, ať už hypertoniky, tak normotoniky. Je proto podle něj žádoucí zamyslet se nad celopopulační strategií pro prevenci a kontrolu hypertenze a kardiovaskulárních onemocnění. „Přestože studie zahrnovala pouze účastníky ve věku 55 let a starší, epidemie hypertenze a její souvislost s příjmem sodíku a draslíku nejsou omezeny pouze na starší dospělé. Proto se domníváme, že by substituce soli měla být prospěšná i pro mladší jedince,“ naznačil Y. Wu s tím, že vzhledem k tomu, že šlo o post hoc analýzu, je třeba tato zjištění ověřit v předem definovaných studiích.

Kde zasáhnout nejefektivněji?

V doprovodném komentáři Dr. Rik Olde Engberink, PhD, z Amsterdam University Medical Center v Nizozemí uvedl, že studie představuje atraktivní alternativu k celosvětově selhávající strategii zaměřené na redukci příjmu soli. „Ve studii DECIDE-Salt totiž s náhražkou soli pracoval personál kuchyně, který připravoval pokrmy, přičemž pečovatelské zařízení smělo podávat jídlo z externích zdrojů maximálně jednou týdně. Takový přístup může mít větší dopad na příjem sodíku a draslíku, a tím i na krevní tlak a dlouhodobé výsledky, než když náhražku soli používá během vaření nebo jídla každý jedinec sám. Z tohoto důvodu by měly být náhražky soli implementovány potravinářským průmyslem již na počátku potravinového řetězce, aby se zlepšil poměr sodíku a draslíku ve zpracovaných potravinách, které jsou zodpovědné za 70 % příjmu soli,“ dodal R. Olde Engberink.

Zvažovat riziko hyperkalemie

Dr. Ankur Shah z Warren Alpert Medical School při Brown University, Rhode Island (USA), uvedl pro medicínský webový portál Medscape Cardiology, že post hoc analýza studie DECIDE-Salt je pozoruhodná kvůli omezeným a protichůdným zprávám o účincích substituce soli u osob s normálním krevním tlakem. „Neustále přibývá literatura o vlivu náhražky soli na kontrolu hypertenze, ale o prevenci se ví méně,“ dodal s tím, že asi největším omezením analýzy je extrapolace dat ze seniorské populace na populaci obecnou. Potenciální riziko pak mohou náhražky soli představovat u pacientů s onemocněním ledvin, kterým se obvykle doporučuje snížit příjem draslíku. „Doplňování draslíku by mohlo vést k hyperkalemii, která může být život ohrožující, pokud je závažná. Opatrní by měli být také pacienti užívající léky, jež narušují schopnost ledvin vylučovat draslík,“ upozornil A. Shah.

Praktické rady pro pacienty

Několik praktických rad, jak snížit příjem sodíku ve stravě, poskytují mimo jiné doporučení American Heart Association:

  • Při nákupu pečlivě vybírat balené a zpracované potraviny – vybírat čerstvou a mraženou drůbež, do které nebyl vstříknut roztok sodíku (na obalu označeno jako „vývar“, „fyziologický roztok“ nebo „roztok sodíku“); s opatrností vybírat koření (sójová omáčka, salátové dresinky, dipy, kečup, zavařované salsy, kapary, hořčice, nakládané okurky, olivy a jiné pochutiny mohou obsahovat sodík); vybírat konzervovanou zeleninu označenou „bez přidání soli“ apod.
  • Při přípravě jídla – používat aromatické přísady (cibule, česnek, bylinky, koření, citrusové šťávy, octy), které mohou dodat jídlu chuť bez nutnosti přidávat velké množství soli; scedit a propláchnout konzervovanou zeleninu; těstoviny, rýži a cereálie vařit bez soli; pravidelně si dopřávat jídla s vysokým obsahem draslíku (např. batáty, brambory, rajčata, bílé fazole, odtučněný jogurt, pomeranče, banány, meloun) apod.
  • V restauracích – požádat o přípravu jídla bez přidávání soli; ochutnat jídlo ještě před přidáním soli (pro zvýraznění chuti použít například čerstvě mletý černý pepř nebo šťávu z čerstvého citronu či limetky); dávat si pozor na nakládané, slané, grilované, konzervované či uzené potraviny, vývary, sójové omáčky, omáčky miso nebo teriyaki , které mívají vysoký obsah sodíku; zkontrolovat velikost porcí (snížení přijatých kalorií obvykle znamená i snížení sodíku) apod.

(red)

Kongresonline.cz

Reportáže a rozhovory z odborných kongresů

Obsah stránek je určen odborným pracovníkům ve zdravotnictví.



Upozornění

Opouštíte prostředí společnosti Pfizer, spol. s r. o.
Společnost Pfizer, spol. s r. o., neručí za obsah stránek, které hodláte navštívit.
Přejete si pokračovat?

Ano
Ne