Přejít k hlavnímu obsahu

Pozor: další náhradní sladidlo je spojováno s rizikem tromboembolismu

Nová studie naznačuje, že vysoká hladina xylitolu, umělého sladidla používaného jako náhražka cukru, je spojena se zvýšeným rizikem infarktu myokardu, CMP a úmrtí. „Tyto závěry tak znovu připomínají potřebu dalšího výzkumu případných nežádoucích účinků náhradních sladidel, zejména jsou-li nadále doporučována v boji proti obezitě či diabetu,“ apelují odborníci z Cleveland Clinic v USA, kteří výsledky svého výzkumu recentně publikovali v European Heart Journal.

Ilustrační obrázek
Zdroj: Shutterstock

Podle práce odborníků z Cleveland Clinic v americkém Ohio je zvýšená plazmatická koncentrace xylitolu, využívaného jako zdravější náhražka cukru, spojena se zvýšeným rizikem vzniku závažné nežádoucí kardiovaskulární (KV) příhody (MACE), zvýšenou reaktivitou trombocytů a potenciálem vzniku trombózy. Tým vedený Dr. Stanleym Hazenem, PhD, vedoucím pracovníkem Preventive Cardiology & Rehabilitation, Heart, Vascular & Thoracic Institute Cleveland Clinic, potvrdil toto spojení ve výzkumu, který zahrnoval analýzy pacientských databází, preklinické funkční studie a klinickou intervenční studii. Podobnou souvislost mezi další látkou využívanou jako umělé sladidlo, erytritolem, a zvýšeným tromboembolickým rizikem publikoval stejný výzkumný tým již v loňském roce (Witkowski M et al., Nat Med 2023;29:710–718).

Účinek potvrzen v různých typech studií

Výzkumný tým Cleveland Clinic při hodnocení protrombotického rizika xylitolu vycházel z analýz vzorků krve nalačno, které investigátoři provedli u více než 3 300 pacientů v USA a Evropě, již podstoupili elektivní vyšetření srdce a byl u nich následně v průběhu dalších tří let sledován výskyt kardiovaskulárních příhod (MACE). Hodnocení rizika vzniku MACE bylo provedeno nezávisle na tradičních KV rizikových faktorech.

V první fázi výzkumníci analyzovali vzorky krve odebrané pacientům (n = 1 157) ráno na lačno s cílem upřesnit cirkulující hladiny xylitolu a variace v jeho endogenní produkci. Následná cílená studie (validační kohorta zahrnula 2 149 nemocných) potvrdila souvislost mezi xylitolem a vznikem KV příhod zahrnutých do MACE během tříletého sledování pro osoby s nejvyšším tercilem plazmatické koncentrace xylitolu v porovnání s pacienty s plazmatickými koncentracemi v nejnižším tercilu (HR = 1,57; 95% CI, 1,12–2,21; p < 0,01).

Vědci poté provedli preklinické funkční studie s cílem sledovat kauzální spojení mezi plazmatickou koncentrací xylitolu a patogenetickými mechanismy zvyšujícími protrombotický stav. „Studie in vitro využívající plnou lidskou krev prokázala, že xylitol podstatně zvýšil reaktivitu krevních destiček, respektive že v přítomnosti xylitolu vykazovaly trombocyty mnohem nižší práh srážlivosti,“ poznamenává S. Hazen. Také studie in vivo na myších modelech prokázaly protrombogenní vliv xylitolu, opět v koncentracích ekvivalentních plazmatickým hladinám naměřených u vyšetřovaných pacientů na lačno. Vědecký tým ještě následně provedl klinický experiment, v němž investigátoři u 10 zdravých dobrovolníků, kteří vypili nápoj slazený 30 gramy xylitolu, hodnotili výchozí a postprandiální aktivitu krevních destiček. Ukázalo se, že plazmatické koncentrace xylitolu se zvýšily 1 000× během 30 minut po požití nápoje a současně s tím byla také výrazně zvýšena reaktivita trombocytů.

Náhražka cukru s vysokou sladivostí

Připomeňme, že xylitol je náhražka cukru s nízkým glykemickým indexem, která se přirozeně vyskytuje ve vláknitém ovoci a zelenině, kukuřičných klasech či kůře některých stromů (bříze). Spolu s dalšími náhradními sladidly, jako jsou sorbitol, mannitol, isomalt, maltitol, laktitol a erytritol, patří mezi tzv. polyalkoholy (polyoly). Mají různou relativní sladivost (nejsladší je právě xylitol) a obsahují přibližně poloviční množství kalorií než sacharóza. Díky pomalejší metabolizaci v ústech brání vzniku zubního kazu, a proto se často přidávají do žvýkaček, osvěžovačů dechu či zubních past.

Xylitol se však v posledních 10–20 letech stále více využívá i v různých potravinách určených diabetikům, kteří si chtějí „bezpečně“ dopřát sladká jídla. Kromě potravin se sníženým obsahem cukru a „keto stravy“ se může vyskytovat i v dalších produktech „pro diabetiky“.

Ve velmi malých množstvích je xylitol jako vedlejší produkt metabolismu glukózy produkován také endogenně, i když v koncentraci více než 1 000× nižší, než která je pozorována v plazmě po konzumaci tzv. diapotravin.

Závažná zjištění mají svá omezení

Dodejme, že publikovaná studie má podle samotných autorů několik omezení. Analyzovaná pacientská databáze se skládala z dat shromážděných mezi nemocnými, kteří podstoupili elektivní srdeční katetrizaci v letech 2001–2007, a většina osob v tomto souboru již byla vystavena zvýšenému KV riziku. Pacientům bylo v průměru 65 let, 64 % souboru tvořili muži a medián BMI činil 28,4 (25,4–32,1) kg/m2. Navíc 22 % nemocných v této kohortě mělo diabetes, 72 % trpělo hypertenzí a ve 14 % šlo o kuřáky.

S ohledem na endogenní produkci xylitolu také nelze s jistotou říci, že vyšší výskyt tromboembolických příhod je důsledkem vyšších plazmatických hladin xylitolu způsobených jen konzumací potravin slazených touto náhražkou cukru. Nějakou roli může sehrávat například též dysregulace metabolických cest vedoucích ke zvýšené endogenní syntéze tohoto sladidla. Svá omezení má také preklinický výzkum protrombotického účinku xylitolu na myších modelech.

Dočkáme se změn v doporučeních?

„Na základě výsledků naší práce nemůžeme dát jednoznačné doporučení ukončit konzumaci potravin a používání žvýkačky nebo zubní pasty obsahující xylitol, ale pacienti by si měli být vědomi toho, že konzumace většího množství produktů, obsahujících vysoké koncentrace xylitolu, může zvýšit jejich riziko infarktu myokardu či cévní mozkové příhody,“ míní S. Hazen s tím, že práce jeho vědeckého týmu má jistá omezení a vyžaduje provedení dalších studií, hodnotících dlouhodobou bezpečnost konzumace xylitolu a také erytritolu. „Přesto doufám, že závěry naší práce a budoucí výzkum v této oblasti povedou k přehodnocení doporučení týkajících se náhražek cukru," dodává S. Hazen a upozorňuje, že pacienti, kteří jsou nejvíce ohroženi tromboembolickými příhodami, jsou titéž jedinci, kteří s největší pravděpodobností konzumují xylitol ve vysokých dávkách v potravinách určených diabetikům či lidem s „ketogenní“ dietou, čímž si dále zvyšují své KV riziko, aniž by o tom věděli.

(red)

Zdroje:

  1. Witkowski M, Nemet I, Li XS, et al. Xylitol is prothrombotic and associated with cardiovascular risk. Eur Heart J. 2024 Jun 6:ehae244.
  2. consultqd.clevelandclinic.org
  3. www.medscape.com
  4. www.medicalnewstoday.com
Kongresonline.cz

Reportáže a rozhovory z odborných kongresů

Obsah stránek je určen odborným pracovníkům ve zdravotnictví.



Upozornění

Opouštíte prostředí společnosti Pfizer, spol. s r. o.
Společnost Pfizer, spol. s r. o., neručí za obsah stránek, které hodláte navštívit.
Přejete si pokračovat?

Ano
Ne