
Reportáže a rozhovory z odborných kongresů
Jak u seniorů dosáhnout snížení rizika rozvoje hypertenze? Možnou odpověď nabízí práce, kterou publikovali Xianghui Zhang a Yangfeng Wu se spolupracovníky recentně v Journal of the American College of Cardiology (J Am Coll Cardiol 2024; 83: 711–722). Vyplývá z ní, že substituce běžné kuchyňské soli náhražkou obohacenou draslíkem vedla ke snížení rizika rozvoje hypertenze o 40 %, aniž by došlo k nárůstu počtu epizod hypotenze. Povedou tyto poznatky ke změnám v prevenci kardiovaskulárních onemocnění včetně hypertenze? Co z toho plyne pro praxi? Nabízíme 3 užitečné rady pro snížení příjmu sodíku, které můžete dát svým pacientům.
Hypertenze představuje vážné zdravotní riziko, které je často spojováno s vysokým příjmem sodíku ve stravě. Podle WHO je však vysoký krevní tlak (TK) hlavním rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění a kardiovaskulární mortality. Snížení příjmu sodíku by tak mohlo být jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit nejen riziko hypertenze, ale i dalších kardiovaskulárních onemocnění.
Výzkumníci proto analyzovali data více než 600 jedinců ve věku 55 let nebo starších, kteří měli krevní tlak nižší než 140/90 mm Hg, neužívali žádná antihypertenziva a účastnili se multicentrické randomizované studie DECIDE-Salt, probíhající v čínských zařízeních péče o seniory a sledující dopad strategií snižování sodíku na TK. Zhruba tři čtvrtiny souboru sledovaného v následné post hoc analýze tvořili muži, průměrný věk činil 71 let a průměrná hodnota TK 122/74 mm Hg, přičemž 298 dospělých po dobu dvou let konzumovalo běžnou kuchyňskou sůl a 313 náhražku soli obsahující 62,5 % NaCl, 25 % KCl a 12,5 % dochucovadel.
Ukázalo se, že po dvou letech byla incidence hypertenze 11,7 versus 24,3 na 100 osoboroků ve prospěch skupiny užívající náhražku soli, což představovalo pokles rizika o 40 % (adjustované HR 0,6; p = 0,02). Výskyt epizod hypotenze se však mezi oběma skupinami nijak významně nelišil. Z výsledků dále vyplynulo, že průměrný systolický a diastolický TK se u jedinců užívajících substituci soli oproti výchozí hodnotě nezměnil (–0,3/0,2 mm Hg), zatímco u jedinců konzumujících běžnou sůl se zvýšil o 7/2,1 mm Hg. V konečném důsledku tedy došlo ve skupině s náhražkou soli v porovnání s druhou skupinou k poklesu TK o 8/2 mm Hg.
„Naše data jsou průlomová v tom, že nabízejí způsob, jak udržovat normotenzi i ve vyšším věku a tím minimalizovat kardiovaskulární riziko, aniž by se senioři museli vzdát lahodné chuti svých oblíbených jídel,“ konstatoval Y. Wu a dodal, že díky pozitivnímu účinku na snížení krevního tlaku, prokázanému v předchozích studiích, se náhražka soli obohacená o draslík jeví jako prospěšná pro všechny lidi, ať už hypertoniky, tak normotoniky. Je proto podle něj žádoucí zamyslet se nad celopopulační strategií pro prevenci a kontrolu hypertenze a kardiovaskulárních onemocnění. „Přestože studie zahrnovala pouze účastníky ve věku 55 let a starší, epidemie hypertenze a její souvislost s příjmem sodíku a draslíku nejsou omezeny pouze na starší dospělé. Proto se domníváme, že by substituce soli měla být prospěšná i pro mladší jedince,“ naznačil Y. Wu.
V doprovodném komentáři Dr. Rik Olde Engberink, PhD, z Amsterdam University Medical Center v Nizozemí uvedl, že studie představuje atraktivní alternativu k celosvětově selhávající strategii zaměřené na redukci příjmu soli. „Ve studii DECIDE-Salt totiž s náhražkou soli pracoval personál kuchyně, který připravoval pokrmy, přičemž pečovatelské zařízení smělo podávat jídlo z externích zdrojů maximálně jednou týdně. Takový přístup může mít větší dopad na příjem sodíku a draslíku, a tím i na krevní tlak a dlouhodobé výsledky, než když náhražku soli používá během vaření nebo jídla každý jedinec sám. Z tohoto důvodu by měly být náhražky soli implementovány potravinářským průmyslem již na počátku potravinového řetězce, aby se zlepšil poměr sodíku a draslíku ve zpracovaných potravinách, které jsou zodpovědné za 70 % příjmu soli,“ dodal R. Olde Engberink.
Dr. Ankur Shah z Warren Alpert Medical School při Brown University, Rhode Island (USA), uvedl pro medicínský webový zpravodal Medscape Cardiology, že post hoc analýza studie DECIDE-Salt je pozoruhodná kvůli dosud omezeným a protichůdným zprávám o účincích substituce soli u osob s normálním krevním tlakem. „Neustále přibývá literatura o vlivu náhražky soli na kontrolu hypertenze, ale o prevenci se ví méně,“ dodal s tím, že asi největším omezením analýzy je extrapolace dat ze seniorské populace na populaci obecnou.
Potenciální riziko pak mohou náhražky soli představovat u pacientů s onemocněním ledvin, kterým se obvykle doporučuje snížit příjem draslíku. „Doplňování draslíku by mohlo vést k hyperkalemii, která může být život ohrožující, pokud je závažná. Opatrní by měli být také pacienti užívající léky, jež narušují schopnost ledvin vylučovat draslík,“ upozornil A. Shah.
Několik praktických rad, jak snížit příjem sodíku ve stravě, poskytují mimo jiné doporučení American Heart Association:
(red)
Reportáže a rozhovory z odborných kongresů
Opouštíte prostředí společnosti Pfizer, spol. s r. o.
Společnost Pfizer, spol. s r. o., neručí za obsah stránek, které hodláte navštívit.
Přejete si pokračovat?