Každý vnímáme svět svýma očima. A když nám pacienti obhajují svou horší kompenzaci nějakým z mýtů, může se za tím skrývat leccos. Někdy jen neznalost, jindy popření choroby, někdy maskování špatného svědomí, nebo už zapomněli, co kdysi věděli, když pro ně byl diabetes novou událostí.
Nejčastěji se mě pacienti snaží ujistit: „Ale paní doktorko, já jím opravdu málo. Nechápu, jak je možné, že jsem zase přibral a proč jsou ty hodnoty cukru tak vysoké.“ Na to se jich někdy zeptám, jestli mají vnoučata. Ideální je, když se pochlubí potomky ve věku mezi dvěma až sedmi roky. Tím mi nahrají na smeč: „A kolikpak toho ti vaši drobečkové nasedí? Kdybyste toho naběhal, tolik co oni, mohl byste toho sníst mnohem více a asi byste i zhubnul.“ Pokud neuspěji s vnoučaty, ptám se, se kterým obdobím ty porce jídla porovnávají. Pak je nutím se zamyslet: „A kolik jste měl tehdy pohybu?“
Před léty téměř všichni pacienti jedli „krajíčky“ chleba, dnes už kupují zřejmě převážně krájené chleby, protože jí „jen dva malé plátky“. Stejně jako tehdy ale ani dnes netuší, kolik ta porce pečiva váží. Některé pacienty uspokojí barva pečiva a dál už nepátrají po jeho složení. Nejtragičtější odpovědí na otázku, jak se jim daří dodržovat diabetickou dietu, je: „Nepiju sladké nápoje a nesladím si čaj a kávu“ či „Nejím sladké pečivo“ nebo „Jím hodně ovoce, je přece zdravé a má hodně vitaminů“. Pacienti také stále milují kyselé zelí a citróny před kontrolou. Ne že by to prozrazovali na sebe, ale žalují na známé a sousedy, aby mě ujistili, že oni jsou lepší a nepodvádějí.
To, že se pacient svým diabetem nechce zabývat, je jasné z reakce na upozornění, že jeho dnešní hodnoty kompenzace jsou horší. „Ale já se cítím skvěle. Mě nic nebolí.“ V podobném duchu reagují někteří diabetici, když se dožaduji čerstvého očního vyšetření: „Ale já vidím dobře, paní doktorko, na televizi koukám bez brýlí.“
Většina pacientů je přesvědčená, že po jakékoliv fyzické aktivitě by měli mít „hezký cukr“. A tak mi nezbyde nic jiného než jim opakovaně vysvětlovat, že s fyzickou aktivitou je to trochu složitější. Když mají krátkodobou, intenzivní námahu, cukr jim naopak může stoupnout.
Chyby při léčbě inzulinem by vydaly na samostatnou knihu. Setkávám se například s komentáři typu: „Před jídlem to často nestíhám, tak si ho píchnu až po jídle. To přece nevadí. Hlavně, že si ho píchnu a nevynechám.“ „Když mám před jídlem dobrou hodnotu, tak si ho nepíchnu.“ „Když mám večer nízkou glykemii, tak ten dlouhý inzulin raději vynechám.“ Pacienti, kteří si měří glykemie jen ráno, nebo velmi zřídka, se mě snaží při měření v ordinaci přesvědčit: „Ale takovou hodnotu jsem nikdy neměl.“
Moderní doba přináší i nové mýty. Přestože žádný pacient neodejde se senzorem FreeStyle Libre bez poučení, že musí skenovat nebo se podívat do mobilu alespoň desetkrát za den, už několik lidí mi na výtku, že skenují málo, odpovědělo: „Bál jsem se, že by mi senzor nevydržel celou dobu, kdybych se často kontroloval“ nebo „Bál jsem se, že by se mi vybila čtečka“.
Všichni z nás se každý den setkávají s mnoha mýty. Pokud by si je člověk zapisoval, měl by za pár let tlustou knihu se zábavným čtením. To ale téměř nikdo nestíhá. A jak se snažím mýty a dezinformace u svých pacientů vyvracet? Záleží na tom, jak závažná ta nepravda či polopravda je a jaké jsou mé aktuální časové možnosti. Buď je přejdu jen krátkým komentářem o jedné či dvou větách, nebo si o tom chvilku s pacientem pohovořím, popřípadě mu nabídnu delší a důkladnější rozhovor s edukační sestrou.